2.osa: Valinnan vaikeus


Faniprojektissa on siis valittu laji ja skaala: kansainvälinen jalkapallomaailma. Ihmiskokeen seuraava kysymys on:

M
istä lähteä etsimään omaa joukkuetta

Jos aloittaisi maantieteestä. Olennainen osa kunnon faniutta lienee se että menee katsomaan pelejä kotikentälle. Sinne pitäisi päästä siis suhteellisen helposti, nopeasti, ja jos mahdollista, edullisesti. Eurooppaa kauemmas ei siis tähtäintä kannata asettaa.

Mikä maa/liiga? 

Englanti olisi luonteva valinta, muistanhan toki lapsuuden lauantain alkuillat jolloin Englannin liigaa tuli telkkarista (tosin lähinnä isäni katsoi). Jospa joku Lontoon Valioliigajoukkueista? Lueskelin kuvauksia ja tarinoita ja historioita; mikään niistä ei noussut erityisen kiinnostavaksi. Takaraivossa ehkä vaikutti vähän myös stereotypia englantilaisista puupäisen tyhmistä futishuligaaneista.

Englantilaisia puupäisen tyhmiä futishuligaaneja

Italia? Ei. Kulttuurisesti liian kaukana meikäläisestä jäyhästä pellavapäästä, ja ne kentällä dramaattisesti filmaavat mamsellit raivostuttavat ja/tai huvittavat.

Ranska? Vähän vieras sekin. Hollanti olisi varteenotettava, olen aina tykännyt sen touhuista, Amsterdam on suosikkikaupunkejani. Mitään Ajaxia ei kyllä voisi harkita. Sen verran erikoisuudentavoittelija pitää olla että valinta ei voi olla kaikkein helpoin ja ilmeisin, se josta kaikki muutkin tykkäävät.

Entäs sitten Saksa. Se olisi tuossa lähellä, sinne pääsisi aika nopeasti, maassa on tullut käytyä muutamiakin kertoja. Bundesliiga on tasokkuudessa samalla viivalla minkä tahansa muun kanssa. Muistissa myös maajoukkueen näyttävät otteet, vaikkapa mielipuolinen 7–1 MM-välierävoitto Brasiliasta (!) 2014. Berliinissä aina kävisi mielellään, tästä saisi hyvän tekosyyn. Finnairilla näyttäisi olevan suht inhimillisiä tarjoushintoja myös esim. Hampuriin.

Siispä Bundesliigan joukkueita tarkempaan syyniin. 

Kuten sain lohdukseni huomata, en ole läheskään ainoa joka hakee "omaa" joukkuettaan ja tarvitsee siinä apua. Googlettamalla löytyy vaikka kuinka monta verkkosivua aiheesta "mitä joukkuetta minun kannattaisi kannattaa", myös Bundesliigasta. Jotkut niistä ovat köykäisiä, vähän hölmöjä "take the quiz" -ratkaisuja, jotkin analyyttisempia ja profiloivat sekä joukkueita että kannattajia.  


Valintakaavio kiireisille.

Näistä seulomalla alkoi löytyä muutamia ehdokkaita. Bayern oli ylivoimaisena jättiläisenä tietenkin valmiiksi poissuljettu. "Hipsterien" Hertha Berlin oli vahvoilla ("a slightly less embarrassing team to follow than Hamburg"), samoin Hannover ("they're in a city a normal person would feasibly want to visit (…). If winning immediately is not important to you, this is a solid choice"). 

Huomasin kuitenkin palaavani tarkastelemaan hampurilaista joukkuetta, mutta se ei ollut HSV, kuusinkertainen Bundesliigan mestari, joka nimenä oli tuttukin. Tämän tyyppiset luonnehdinnat kiinnittivät huomioni:  "proudly leftist, anti-fascist, and female-friendly. This stance has everything to do with the club's location in Hamburg's St. Pauli quarter, the center of the city's 80s punk/anarchist/squatter movement".

Tämä tuntui virkistävän erilaiselta. Tuollaiset arvot ja valinnat allekirjoitan itsekin. Olen Hampurissa ja Sankt Paulissa pyörähtänyt pari kertaa nuorena, eli nimellisesti löytyy omakohtaista sidettä jos hakemalla hakee. Talonvaltaajaksi olen tietysti liian keskiluokkainen, -ikäinen ja -tuloinen; anarkisti olin ajatusmaailmaltani viimeksi 15-vuotiaana (kuten kaikki ajattelevat ihmiset siinä iässä), punkkari en varsinaisesti koskaan ollut mutta vahvasti sympatisoiva sivustakatsoja ja levyjen-ostaja kyllä.

Ja Hampurissahan Beatleskin hioutui timantiksi! 

Olisiko tässä minulle joukkue... ?

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

1. osa: Pystymetsästä penkkiurheilijaksi?